Ciąża i poród

Odżywianie kobiet i niemowląt w czasie ciąży

Każda matka marzy o zdrowych i radosnych dzieciach, które z apetytem zajadają pokarm i prawidłowo rosną. Gdy dziecko zaczyna płakać, zaalarmowana mama zaczyna się głowić co dolega mu dolega. Stan zdrowia niemowląt głownie zależy od tego, co matka zjadała w czasie ciąży.

W okresie płodowym rozwijają się wszystkie narządy, by przygotować noworodka do samodzielnego pełnienia funkcji życiowych. Niemowlę po urodzeniu nie jest jeszcze w pełni dojrzale, dlatego jego pożywienie stanowi nadal pokarm matki. Ważne by jakość tego pożywienia była jak najwyższa bo wpływa bezpośrednio na rozwój i zdrowie dziecka. Pożywienie kobiety ciężarnej nie powinno opierać się na kwaśnych potrawach typu kiszona kapusta, soki, kwaszone zupy, kurczaki. Są to produkty silnie ochładzające, skurczające oraz blokujące budowę i rozwój dziecka.

Niemowlęta i dzieci są smakoszami, więc walory smakowo-zapachowe są dla nich ważnym wyznacznikiem jakości pożywienia. Sztuczne pokarm dla niemowląt jest pozbawiony energii, a produkowane gotowe odżywki są nafaszerowane chemicznym smakiem i zapachem. Gotowe zimne pseudo pożywienie powoduje przykurcze narządów, zwłaszcza jelit. Niesie to za sobą zwiększone ryzyko chorób jelitowych oraz dolegliwości górnych dróg oddechowych. Z tego powodu pojawiają się katary, wypryski i kaszle, co dodatkowo utrudnia rozwój niemowlęcia.

Surowe produkty są ciężkostrawne i trudno się wchłaniają, przez co pojawiają się biegunki, zaparcia i inne zaburzenia w pracy jelita grubego. Biegunka prowadzi do szybkiego i groźnego odwodnienia organizmu, co może się zakończyć zgonem. W związku z osłabionym trawieniem pojawiają się niedobory niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Niebezpieczne dla kobiet ciężarnych mogą się tez okazać suplementy diety, ponieważ rozregulowują one pracę narządów, przez co zostaje zaburzone prawidłowe przyswajanie substancji.

Sprawne narządy u dziecka to podstawa. Żeby to osiągnąć, należy zapewnić niemowlęciu ciepłe, zrównoważone, przyprawione i bardzo różnorodne pożywienie, zawierające odpowiedni zestaw witamin i soli mineralnych w ich naturalnych formach. Kobiety ciężarne powinny zdawać sobie sprawę z wagi podejmowanych decyzji i kierować się rozsądkiem. Matka mająca pewność, że dostarcza dobrze zbilansowane pożywienia, może w pełni cieszyć się, wspólnie ze swoim dzieckiem, z jego okresu niemowlęctwa.

Mimo dzisiejszych zaleceń dotyczących picia dużej ilości wody, zwracajmy uwagę by miała ona chociaż temperaturę pokojową. Podobnie z sokami. Zachcianki kobiet ciężarnych są wynikiem zaburzenia równowagi w organizmie, czyli brakiem energii i jej słabym krążeniem. Odżywiając się w sposób zrównoważony, powyżej opisane dolegliwości nie będą dotyczyć ani niemowląt, ani kobiet ciężarnych.

Kiedy i jakie bajki włączyć małemu dziecku?

Previous article

Rozwój małego człowieka

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.